Rångnoret
Här har det fiskats åtminstone sen medeltiden
Rångnorsfisket har varit av stor betydelse genom historien och än idag är fisket på senhösten då ”smälingen” leker en uppskattad aktivitet för Gåxsjöborna. Här ordnar kyrkan också varje höst en fiskegudstjänst och vill man kan man göra en utflykt till platsen. Ett par km att gå från vägen mellan Gåxsjö och Ottsjön strax innan man kommer till Kakuåsen.
I en handling upprättad12 juni 1423 säljer Sigurd i Viken bl a sin rätt i fisket i Rångnoret, köpare är fogden på Frösön, Sten Öndson. Detta är den tidigaste historiska källan om fisket i Rångnoret, men eftersom det varit stenåldersbosättningar i närheten kan man nog anta att fisket i Rångnoret pågått bra mycket längre.
Periodvis i historien har fisket varit mycket rikligt och haft stor betydelse för försörjningen. 1855 tog man t ex upp 7 000 kilo fisk i Rångnoret.
Även i vår tid fiskas det varje år i oktober-november i Rångnoret då ”smälingen” går upp från Gåxsjön och Ottsjön för att leka. Fisket är uppdelat efter de hushåll i Gåxsjö som vill vara med.
I början av fiskesäsongen brukar också Svenska Kyrkan anordna en fiskegudstjänst i Rångnorstugan. (Gåxsjö Eventkalender)
Fisket i Rångnoret sker främst med ryschor. Det finns en gammal fiskestuga som används vid fisket och under tiden smälingen fångas i ryschorna brukar elden flamma i öppna spisen. Kaffe koks, korv grillas eller kanske det är den jämtländska läckerheten kolbullar som steks på en panna över elden.
Även om Rångnoret främst kopplar till fisket på hösten så är det också ett trevligt utflyktsmål att besöka den historiska platsen.
Läs mer:
Från Sikåsbulletinen med utdrag ur Hammerdalskrönikan 2016 och 1981.
Artikel i LT 2009.
Fiskets historia i GåxsjöpediA.